mecidiyekoyilan.com sisliclub.com bakirkoynet.com halkalibeste.com avcilartasarim.com sirintepeevleri.com bahcesehirkonut.com taksimpark.com besiktastayim.net kartalpartnerler.com mykadikoy.com umraniyeilan.com anadoluchat.com maltepeozel.com ankabeylikduzu.com opendik.com avrupasabah.com kocaeligrafiktasarim.com niceantalya.com atakoykbb.com eskisehireleman.com muglafethiye.com sakaryagunlukkiralik.com muglalilaremlak.com malatyayolyardim.com denizliavize.com konyakonutborsasi.com kayseriliforumu.com ankaraenglishtime.com bursawikipedia.com neizm.com

Alanya'da Zeytinyağı Üretiminde Zorlu Yıl Başladı

Gündem 02.10.2023 - 10:12, Güncelleme: 02.10.2023 - 10:46
 

Alanya'da Zeytinyağı Üretiminde Zorlu Yıl Başladı

Küresel zeytin üretimini tehdit eden iklim değişikliği, aşırı sıcaklık ve kuraklık sorunları zeytinyağı sektörünü bu yıl büyük bir sınavdan geçiriyor. Bu sezon, Alanya’da zeytinyağı üreticileri için beklenen rekolte düşüşü, endişelere neden oluyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Zeytinyağı Fabrikası Sahibi Hüseyin Babaoğlu zeytinyağı üretim sürecini de anlattı.

Zeytinyağı üretimi, incelik gerektiren bir süreçtir ve bu yılın zorlu koşulları, düşen rekolte ile birlikte sektörü etkiliyor. Üreticiler, iklim değişikliği ve doğal faktörlerin yanı sıra yapılaşma gibi insana bağlı etkenlere de dikkat çekiyorlar. Zeytinyağı, sadece lezzeti ve besleyici değeriyle değil, aynı zamanda üretim sürecinin karmaşıklığı ile de öne çıkıyor. Bu yılın zorluğuna rağmen, üreticilerin özenli çalışmalarıyla değerli zeytinyağı üretimi geçtiğimiz hafta Alanya’da başladı ancak, zeytin rekoltesindeki azalma endişe verici boyutlarda Zeytinyağı fabrikası sahibi Hüseyin Babaoğlu Alanya Posta Medya’ya özel açıklamalarda rekoltenin geçen yıla göre ciddi oranda azaldığını belirterek şunları söyledi: “Bu yıl rekolte geçen yıla göre çok düşük. Neredeyse yedide biri, sekizde biri gibi durum söz konusu. Geçen yılın verimli sezonunun ardından ağaçlar dinlenmeye ihtiyaç duydu ve iklim değişiklikleri de etkiledi.” ZEYTİNYAĞI ÜRETİM SÜRECİ Zeytinyağı üretim süreçlerinde ki aşamaları da anlatan Babaoğlu, “Zeytinyağı üretimi, zeytinlerin hasat edilmesiyle başlar. Hasat, eylül ve ekim aylarında erken başlayabilir veya kasım ve aralık aylarında olgun hasat olarak gerçekleşebilir. Erken hasat zeytinler hızla işlenmelidir. Hasat edilen zeytinler fabrikalara taşınır ve burada ayıklama işlemi yapılır. Zeytinlerin dalları ve yaprakları ayrıştırılır, bu da zeytinyağının kalitesini artırır. Zeytinler temizlendikten sonra yıkanır ve kir, toz ve kumdan arındırılır. Zeytinler kırılır ve ezilir. Bu aşamada zeytin peltesi denilen ara ürün elde edilir. Zeytin hamuru yoğrulur ve su eklenir. Sıcaklık, yağın türünü belirler; soğuk sıkım veya sıcak sıkım. Zeytin hamurundaki yağ, pres veya dekantör işlemleri ile ayrılır. Prina atılırken, karasu ve yağ ayrılır. Bu aşamada zeytinyağı, zeytin karasuyundan ayrılır ve arındırılır. Zeytinyağı filtrelerden geçirilir, böylece tüm partiküllerden arındırılır. Bazı zeytinyağları “filtresiz” olarak satışa sunulabilir” diye konuştu.
Küresel zeytin üretimini tehdit eden iklim değişikliği, aşırı sıcaklık ve kuraklık sorunları zeytinyağı sektörünü bu yıl büyük bir sınavdan geçiriyor. Bu sezon, Alanya’da zeytinyağı üreticileri için beklenen rekolte düşüşü, endişelere neden oluyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Zeytinyağı Fabrikası Sahibi Hüseyin Babaoğlu zeytinyağı üretim sürecini de anlattı.

Zeytinyağı üretimi, incelik gerektiren bir süreçtir ve bu yılın zorlu koşulları, düşen rekolte ile birlikte sektörü etkiliyor. Üreticiler, iklim değişikliği ve doğal faktörlerin yanı sıra yapılaşma gibi insana bağlı etkenlere de dikkat çekiyorlar. Zeytinyağı, sadece lezzeti ve besleyici değeriyle değil, aynı zamanda üretim sürecinin karmaşıklığı ile de öne çıkıyor. Bu yılın zorluğuna rağmen, üreticilerin özenli çalışmalarıyla değerli zeytinyağı üretimi geçtiğimiz hafta Alanya’da başladı ancak, zeytin rekoltesindeki azalma endişe verici boyutlarda Zeytinyağı fabrikası sahibi Hüseyin Babaoğlu Alanya Posta Medya’ya özel açıklamalarda rekoltenin geçen yıla göre ciddi oranda azaldığını belirterek şunları söyledi: “Bu yıl rekolte geçen yıla göre çok düşük. Neredeyse yedide biri, sekizde biri gibi durum söz konusu. Geçen yılın verimli sezonunun ardından ağaçlar dinlenmeye ihtiyaç duydu ve iklim değişiklikleri de etkiledi.”

ZEYTİNYAĞI ÜRETİM SÜRECİ

Zeytinyağı üretim süreçlerinde ki aşamaları da anlatan Babaoğlu, “Zeytinyağı üretimi, zeytinlerin hasat edilmesiyle başlar. Hasat, eylül ve ekim aylarında erken başlayabilir veya kasım ve aralık aylarında olgun hasat olarak gerçekleşebilir. Erken hasat zeytinler hızla işlenmelidir. Hasat edilen zeytinler fabrikalara taşınır ve burada ayıklama işlemi yapılır. Zeytinlerin dalları ve yaprakları ayrıştırılır, bu da zeytinyağının kalitesini artırır. Zeytinler temizlendikten sonra yıkanır ve kir, toz ve kumdan arındırılır. Zeytinler kırılır ve ezilir. Bu aşamada zeytin peltesi denilen ara ürün elde edilir. Zeytin hamuru yoğrulur ve su eklenir. Sıcaklık, yağın türünü belirler; soğuk sıkım veya sıcak sıkım. Zeytin hamurundaki yağ, pres veya dekantör işlemleri ile ayrılır. Prina atılırken, karasu ve yağ ayrılır. Bu aşamada zeytinyağı, zeytin karasuyundan ayrılır ve arındırılır. Zeytinyağı filtrelerden geçirilir, böylece tüm partiküllerden arındırılır. Bazı zeytinyağları “filtresiz” olarak satışa sunulabilir” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve alanyakenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
vip bayan
petshop