Alanya’ya Mühendislerden Uyarı! ‘Çürük Binalardan Korkuyoruz’
İnşaat Mühendisleri Odası Alanya Temsilcisi Emrah Yılmaz, yapmış olduğu yazılı açıklamasında ;
"Geçtiğimiz günlerde Paşaköy Mahallesi’nde meydana gelen deprem acı hatıralarımızı aklımıza getirdi. İnşaat Mühendisleri olarak bizler ülkemizde meydana gelebilecek depremlerde can kaybına neden olmayacak binalar tasarlıyoruz. Bizleri depremler değil çürük binalar korkutuyor.
Ülkemizin her yerleşim yerinde olduğu gibi Alanya’mızda da 2000 yılı öncesi yapılmış ciddi bir yapı stokumuz var. Geçen günlerde İstanbul’da deprem olmadan kendiliğinden yıkılan bina gibi çürük binalar Alanya’da da mevcut. Kolon ve kirişlerine tadilatlarla zarar verilmiş, rutubetten betonu yıpranmış, donatıları paslanmış, ekonomik ömrünü doldurmuş, projelerine aykırı ilave kat yada çatı katı yapılmış yapılar depreme dayanıksızdır. İmar barışı yapılmış olması yapıların depreme dayanıklı olmadığı gerçeğini değiştirmez. Yeni eski gözetmeden tüm binaların periyodik olarak inşaat mühendisleri tarafından kontrolleri yapılmalı, taşıyıcı sistemi hasarlı binalarda gerekli güçlendirme önlemleri alınmalıdır.
KAFAMIZI KUMA GÖMMEYELİM
2000 Yılı öncesi yapılmış binalarda İnşaat Mühendisi görüşü almadan “ Bizim binamız sağlam” demek deve kuşu gibi kafayı kuma gömmekten farksızdır. İnşaat Mühendisleri Odası Alanya Temsilciliği olarak 700’ü aşkın üyemiz ile “Depreme Dayanıklı Bir Alanya” için çalışıyoruz.
YENİ BİNALAR DA RİSKİ OLABİLİR!
Geçtiğimiz günlerde Alanya Belediye Başkanı Sayın Osman Tarık Özçelik yeni binalarda kolon ve kirişlere karotla delik açılarak zarar verildiğini tespit ettiklerini ve buna izin vermeyeceklerini açıkladırlar. Kendilerine bu konudaki hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyor, desteğimizin tam olduğunu belirtmek istiyoruz. Paydaşlarımız olan Mimar, İç Mimar, Müteahhit ve Ustalarımız taşıyıcı sistem konusunda hassas davranmalı, İnşaat Mühendislerinden görüş almadan karotla delim yaptırmamalıdırlar. Delinen kiriş ve kolonlar binaları depreme karşı dayanıksız hale getirir.
BETONLAR SULANMIYOR!
Betonun projede ön görülen gerekli mukavemeti alabilmesi için içindeki çimento ne kadar önemliyse, su da o kadar önemlidir. Sıcak havalarda dökülen betonun içindeki su hızla buharlaşmaya başlar. Su oranı azalan beton gerekli sağlamlığa ulaşamaz. Bu nedenle beton dökümünden sonra sabah, öğle ve akşam olmak üzere betonlar günde en az 3 kere sulanmalıdır. Birçok yeni inşaatta betonların yeteri kadar veya hiç sulanmadığını görüyoruz. Uzun vadede hiçbir katkı maddesi suyun yerini alamaz! Müteahhit ve şantiye şefi arkadaşların bu konuda hassas davranmalarını kamu yararı adına talep ediyoruz.
DEPREME DAYANIKLI ALANYA İÇİN :
Depreme dayanıklı bir kent oluşturmak için tüm halkımızın özverili ve bilinçli olması gerekiyor:
-İnşaat Mühendisi ve Mimarlar depreme dayanıklı projeler tasarlamalı
-Müteahhit ve Ustalar projeye uygun imalat yapmalı
-Yapı Denetimler projeye uygun denetim yapmalı
-Mevcut bina sakinleri taşıyıcı sisteme hasar verecek tadilatlar yapmamalı
-Eski binalarda oturanlar binalarını kontrol ettirmeli; binaları çürükse güçlendirmeye ya da kentsel dönüşüme başvurmalı
-Belediye ve kamu kurumları vatandaşları güçlendirme ve kentsel dönüşüme teşvik etmelidir."