“Artık Muhtar ve Aza İmzasına Gerek Yok”
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Resmi Gazetede yayımlanarak 1 Eylül’den itibaren yürürlüğe girdi. ÇKS Yönetmeliği’nde üretici lehine kolaylaştırıcı değişiklikler yapıldığını açıklayan Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, her yıl 2 kez müdürlüğe başvurarak yapılan ÇKS kaydının artık e-Devlet üzerinden yapılabileceğini söyledi. Rüzgar, “Üreticinin birden fazla ilçede tarımsal arazisi varsa tek bir ilçede diğer ilçeleri de kapsayacak şekilde başvurusunu yapabilecek. Bundan sonra ÇKS kayıtları 1 Eylül’de başlayıp 31 Aralık’ta bitecek. 4 aylık süre içerisinde vatandaşlar ÇKS’ye dahil olacak. Bu sürenin dışarısında yeni bir arazi alan veya kiralayan üreticiler başvurularını her zaman yapabilecek. Bunun yanında ürünlerini güncellemek isteyen üreticiler şubat ayı içerisinde gelip bu işlemi yaptırabilecek. Önceden bir üretici tarımsal arazide üretim yapıyor ancak o arazinin veraset durumu gibi nedenlerle paylaşılamamış veya tapusal sorunları varsa ÇKS’ye kaydını yaptıramıyordu. Artık bunun için ek 6 formu var. Burada üretici kendi beyanı ile diğer hissedarlardan da olur aldıktan sonra üretim yaptığı yeri kayıt yaptırabilecek. Bununla ilgili sorun yaşanmaması ve diğer hissedarlar için 10 gün boyunca listeyi askıya çıkaracağız. Bunun sonunda üretici kaydını fiilen arazide ürerim varsa yaptırmış olacak” dedi.
“ARTIK MUHTAR VE AZA İMZASINA GEREK YOK”
Her yıl üreticilerin ziraat odasına her dönem için gidip kayıt yaptırması yerine bunun bir defa yaptırılacağını açıklayan Rüzgar, “Üretici odaya kayıt olduktan sonra tekrar ziraat odasına gidip belge almayacak. Biz üreticilerden formlarını muhtar, aza imzası ile istiyorduk. Artık muhtar ve aza imzasına gerek yok. Vatandaş bir mahalleden arazi kiralamış ise sadece muhtar ve azaya kira sözleşmesini imzalatacak. Diğer formlara muhtar, aza imza atmayacak. Bu da vatandaşa ciddi kolaylıklar sağlayacak” diye konuştu.
“ÜRETİCİLERE GECİKME FAİZİ UYGULANMAYACAK”
Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çiftçilerin elektrik faturasını hasat sonunda ödeyebileceği müjdesine de değinen Rüzgar, “Üreticilerin geçmişte elektrik faturası borcu varsa, ödeyememişse Ziraat Bankası’ndan 5 yıl vadeli ve faizsiz kredi alarak bunu hasat sonunda ödeyebilecek. Üreticinin daha önce elektrik borcu varsa gecikme faizi uygulanmayacak. Dağıtım şirketi ana paradan feragat edecek. Böylelikle üreticiler geçmiş elektrik borçlarını ödeyebilecek” ifadelerini kullandı. Rüzgar, üreticinin ilk kez ÇKS’ye başvurması durumunda ziraat odasından alıp müdürlüğe getireceği belgenin sonraki yıllar için geçerli olacağını da söyledi.