Yeni: Turizm Sadece Patronlara Bırakılamaz
HOTED'in Kurucusu, Onursal Başkanı, Başdanışmanı Hakan Halit Yeni, HOTED Eğitim Komitesi Başkanı Sema Yörütür ve HOTED Denetleme Kurulu Başkanı Kerim Özcan ile Dev Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu bir araya gelerek turizm işçilerinin sorunları ve turizmde yıllardır artarak devam eden ve kalifiye personel sorunu üzerine fikir alışverişinde bulundular.
"İŞVERENLER ADIM ATMAYA İSTEKLİ DEĞİL"
Artık gelinen noktada, kalifiyeden vazgeçildiği, nefes alsın yeter, yaparım desin yeter noktasına gelindiğini belirten Yeni, “Sıfır kilometre, kör, topal farketmez” kabul görmeye başlandı. İşletmeler birbirinden eleman aşırır noktaya geldi. Buna rağmen bulunan ve çalıştırılan turizm işçilerinin, çalışma ve bu yaşam koşullarının iyileştirilmesi için işverenler adım atmaya dahi istekli değil. Çözüm aramıyorlar. Ucuz işçi arayışında ısrar ediliyor. Ülkemizde üniversite mezunu milyonlarca genç işsiz ve milyonlarca işsiz varken, turizmi cazip, insanca çalışılabilir ve insanca yaşanabilecek, bir gelir elde edilebilir, geleceği, güvencesi ve sürekliliği olan bir çalışma alanı haline getirmek yerine, ucuz işçi ithal edebilecekleri ülkelerden kayıtlı kayıtsız kaçak işgücü getirme yolunu seçiliyor. Biraz daha ileri giden Türk işçi çalıştırmayacağım diyebilecek kadar şaşırmış, ülkesine, halkına ve sorunlarına sırtını dönen, sadece para kazanıp cebini doldurma peşinde koşan işverenlerin sayısının hızla artmaya devam ediyor olması sektör adına son derece uçucu bir durum. Ülkesini, halkını düşünen, turizmi ve işletmeciliği doğru ve severek yapanların bu kaos ve kargaşada görünmez hale geliyor. Turizm işçiler her geçen gün sektörden kaçmaya devam ediyor" dedi.
Toplantıda eğitilmiş işçilerin sektörden kaçışının durdurulması, geri dönüşlerin isteklendirilmesi, yeni işçilerin eğitimli hale getirilerek kalifikasyonun ve hizmet kalitesinin yükseltilebilmesi için öncelikle çözülmesi gereken sorunlar şu şekilde sıralandı:
1-Düşük ücret,
2-Hayat pahalılığı,
3-Sürekliliğin sağlanmaması, kış işsizlikleri,
4-Acemi personel,
5-Eksik eleman, çok iş,
6-Ödenmeyen fazla mesailer ve yasal hakları,
7-Çok kötü lojman koşulları,
8- Personel yemekhaneleri, yaşam koşulları
9-İşsizlik sigortasının ve askı kavramının uygulamaları
10-Kreş ve etüt evi sorunu
11-Yöneticilerin ve patronların liyakatsizliği.
"SEKTÖRE YAZIK EDİLMEMELİ"
Toplantıda bu ve benzeri sorunların çözümü için sendikalaşmanın olması gerektiğini görüştüklerini söyleyen Yeni, "İş yerlerinde işçi temsilcilerinin dile getireceği taleplerinin, öneri ve eleştirilerinin karşılık bulması gerekiyor. İş yeri aidiyeti geliştirilmeli, iş yeri demokrasisinin kurumsallaştırılmalı, sürdürülebilirlik kavramına gereken özenin gösterilmeli. Turizm sadece turizm patronlarına bırakılamayacak kadar ciddi bir iş. Milyonlarca işçi istihdam edilmekte olan ve her geçen gün daha milyonlarca eğitimli kalifiye işçiye ihtiyaç duyulacak olan, ülke için stratejik önemdeki bu sektöre yazık edilmemeli ve buna izin verilmemeli. vurgulandı. Turizm çağdaş bir ihtiyaç ve çağdaş zihniyetlerle, normlarla yönetilmeyi hak ediyor" diye konuştu.