Alanya’da 2 Bin İşletmeyi Denetlemek İçin Düğmeye Basıldı

Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Haftalık Olağan Encümen Toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Özçelik, hijyen konusunda denetlenmesi gereken işletmelerin listesini hazırladıklarını hatırlatarak, “Bu konuyla ilgili çalışmamızı tamamladık. Zabıta ekiplerimizin çalışması sonucu Alanya’da hijyenle ilgili denetlenmesi gereken 2 bin 165 nokta çıktı. 2 bin 165 işletme devam eden çalışmayla günlük olarak planlanacak ve 2 ayrı ekibimiz sadece bu noktaları denetlemekle ilgilenecek. Hedefimiz gerekirse 3 ekip yaparak söz konusu işletmeleri ayda en az 1 defa hijyen kontrolü için gitmek" dedi.

“KİMSENİN HAKKINI YEMEDİK”
Cuma Pazarı ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Özçelik, “Bu cuma günü Cuma Pazarı’nı yukarıya çıkarıyoruz. 254 pazarcımızın kura çekim işlemini yaptık. Üst üste 4 hafta üreticilerle ilgili sayım ve isim tespiti yaptık. 202 üreticimizin pazar yerine gelip, tezgahını açtığını ve satış yaptığını gördük. 254 pazarcıya karşılık, 254 üreticiye yer verelim dedik. Aslında kitaba göre 254 pazarcının yüzde 20’lik kısmına üreticiler için yer gösterebilmemiz lazım. Ancak geçmişten beri gelen ve insanların sahip olduğu bir hak vardı. Bu hakkı devam ettirelim dedik. 254 pazarcı ve 254 üretici yeri açalım dedik. 202 kişinin sürekli olarak pazarda yer açtığını gördük. Kura çekimi günü 264 üretici geldi. Bu 264 kişinin 202’si direkt kuraya girdi, 52 tanesi numaralandırıldı, 12 kişi boş olarak kuraya girdi ve toplam 254 kişiye numarası ile yer verdik. Dün oda başkanlarımızdan bir tanesi 400 kişinin hakkından bahsetti. Biz hiç kimsenin hakkına girmedik. 264 kişi kuraya geldi ve 254 üreticinin yerini kurayla belirledik 12 kişi boş kaldı. Bahsedildiği gibi 124 kişi hiç ortalıkta yoktu eğer bir hak yediysek 120 kişinin değil, 12 kişinin hakkını yedik ama biz onu da yediğimize inanmıyoruz. Çünkü 4 haftadır sürekli olarak gelip tezgahını açan 202 kişi vardı. Bu kişilerin tamamı geldi, kuraya girdi ve yerleri belirlendi. Bu konuyla ilgili herhangi bir polemiğe girmek istemiyorum. Bu konuşmaları yapan başkanlarımız bu sayılara bir fiil haizler. Kendileri de oradaydı” diye konuştu. 
“RANT UĞRUNA KİRA VE DEVİRLERE İZİN VERMEYECEĞİZ”
Pazar yerinde fiyat etiketlerinin büyük halde olması ve her üründe ayrı ayrı fiyat etiketi olmasına çok dikkat edeceklerinin altını çizen Özçelik, “Biz bundan 4 ya da 5 hafta önce toplantılar yaptık. 30 Haziran’a kadar devir işlemlerini tamamlaması için, devir aldığını söyleyen ve devir ettiğini belirtenlere süre verdik. Hatta zaman yetişmediği için ayın 5’ine kadar da uzattık. Şu ana kadar devir işlemlerinin tamamı bitti. 1 Ekim’e kadar da kiralığız diyenler bitecek ve 2 Ekim’den itibaren biz pazar yerlerine çıktığımızda o pazar yeri kime ait ise o insan o pazar yerinde olacak. Pazar yerlerinin kiralanması veya bazı şahıslar tarafından 3-5-8 hatta 10 tane alınarak rant haline getirilip buradan para kazanılması engellenecek. Devirlere de 2 Ekim’den itibaren izin vermeyeceğiz. Sadece yaşlanmıştır, hastalık ve vefat vardır. Böyle durumlarda çocuklarına veya eşine devir yapmasına izin vereceğiz. Rant adına pazar yerlerinde kira ve devirlere izin vermeyeceğiz" dedi. 
“HEM PAZARCILARIN HEM DE ÜRETİCİLERİN ŞİKAYETİNİ SONLANDIRACAĞIZ”
Üretici esnaflarla ilgili denetimlerin başlayacağını belirten Özçelik, “3 ya da 4 hafta sonra hem pazarcıların hem de üreticilerin ortak bir şikayetini sonlandıracağız. Pazarcılar da üreticiler de diyor ki, “üreticiler üretici değil, gidip halden alıp ürünleri getirip burada satıyorlar” diyorlar. Bunun için de Ziraat Odası Başkanı’yla yapmış olduğumuz toplantı sonunda karar aldık. 3-4 hafta sonra Alanya Belediyesi Zabıta Ekipleri ve Ziraat Odası'ndan bir yetkili çünkü, üreticilik belgesini Ziraat Odası veriyor, ben vermiyorum, pazara çıkacağız, üreticilerin belgeli üretici olup olmadığına bakacağız. Eğer elinde üretici belgesi yoksa ürününü gidip halden alıp gelip burada pazarlıyorsa o arkadaşımızın oradaki hakkını iptal edeceğiz. Geride kuraya giremediği söylenen sayı kaçsa o kişiler içinden kura çekilerek çıkan kişi ya da kişilerin yerine yerleştirilecek” ifadelerini kullandı. 
 “ÇİÇEKLERİN MEYVEYE DÖNÜŞTÜĞÜNÜ GÖRECEKSİNİZ”
Özçelik açıklamalarına, “Biz 5 yıllığına Alanya’ya hizmet için geldik. 4 yıl 8 ayımız kaldı ve bu süre boyunca Alanya’ya hizmet edeceğiz. Bazen sosyal medyada ‘3 ay geçti, 4 ay geçti bir şey görmedik’ diyorlar. Toparladığınızda bizim, fiili olarak 40 gün, 45 gün civarında bir çalışmamız var ama Osman Tarık Özçelik ve ekibinin taahhüt ettiği şeylerin bir kısmının hatta planlarımız içerisinde en erken 2 sene sonra yapabileceğimiz bazı şeylerin bile çiçeğinin meyve dönüştüğünü görmeye başlayacaksınız. Bir tanesinin bir ay sonra, yine önemli bir projemizin de 3 ay sonra meyveye dönüştüğünü görmeye başlayacaksınız. Takdir edersiniz ki ben dahil tüm Türkiye’de hiçbir belediye başkanının elinde sihirli değnek yok, bu işler yavaş yavaş olur. Bizim önde gittiğimizi söyleyebilirim” şeklinde devam etti.