TÜRKİYE Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB), 2021’in 2. çeyreğinde en fazla gayrimenkul değerleme raporu hazırlanan ilçeleri sıraladı. Listede Alanya, Esenyurt ve Çankaya’dan sonra 3. sırada yer aldı. Alanya'nın solladığı ilçeler arasında Keçiören, Yenimahalle, Başakşehir, Beylikdüzü, Nilüfer, Şehitkamil ve Küçükçekmece de var.
Konut satışları böylece yükselmesinden sonra alanya da fırsatçılık ve haksız kazanç çoğalmaya başladı.
Gayrimenkul ticareti yetki belgesi olmayan yüzlerce emlakçı ve uygun fiyata alıp yüksek fiyata satanlar ile beraber ayakçı emlakçılar her geçen gün çoğaldı.
Son bir yılda Alanya’da her binanın altında bir emlak ofisi olmaya başladı.
Alanya’da konut alıp alanya ya yerleşen yabancı uyruklular Artık emlak işleri yapmaya başladılar.
Herhangi bir ticari Oda kaydı olmayan bu yabancı yerleşik kaçak emlak işi yapanların yüzünden haksız rekabet ve talepten ötürü fiyatlar hızla yükselmeye başladı.
Emlak komisyon ücreti alıcıdan ve satıcıdan alınan %2+%2 dir.
Son zamanlarda o kadar çok daire satılmaya başlandı ki artık al-sat için alınan ikinci el dairede bile %25 komisyonlu fiyatlar paylaşılmaya başlandı.
İlan sitelerinde bu yüksek fiyatla görülen daireler diğer daire sahiplerinin fiyat yükseltmesine neden oldu. Bunun yanı sıra o kadar faklı kampanyalar çıkarılmaya başlandı ki
Bu daireyi %25 komisyon satan emlak firması çalışanına bir iphone 14 pro max ( 59.000tl ) ve Apple Watch (20.000tl) değerinde hediyeler veriliyor.
Bu gibi uygulamalardan sonra fiyatlar ister istemez artmaktadır.
Her geçen gün fiyatların önüne geçilemiyor.
Haksız kazanç ve vergisiz kazanç almış başını gidiyor.
Emlak belgesi Seviye 5
Seviye 5 belge alımları bile sınavsız para ile alınmaya başladı.
Alanya’da resmi ve gayrı resmi binlerce emlakçı çoğaldı.
Her seviye 5 belgesini alan vatandaş ve yabancı vatandaşlar emlak firmam var sanıyor ve müşteriye seviye 5 belgeleri göstererek güven sağlıyor.
Emlakçılar arasında ayakçı emlakçı ve Alsat yapan kişiler bu rakama dahil değildir.
Yabancılara satılan daireler yılda birkez tatil için geldikleri için kiralık konut fiyatları da her geçen gün yükseliyor.
Asgari ücretin 3 te 1 i olması geren kiraların asgari ücretin iki katı olmasına neden oldu .
Kiralar bu şekilde yükselirken kiralardan alınan vergiler çok düşük gözüktüğü için vergi çok az ödenmektedir.
Devletimizin kira artışları için kanun çıkarmış olsada bu önlemler hep yetersiz kalmaktadır. Alanya adliyesinde bu tarz davalar da çoğalmıştır.
Yatırım için alınan bu kadar daireler boş kalmasın diye günlük kiralanmaya başladı ve tamamen karadüzen vergisiz kazançlar baş göstermeye başladı.
Alanya emniyet ve jandarma kuvvetleri her gün bu tarz daireleri tesbit edip cezai işlem uygulamaya devam ediyor.
Günlük kiralanan bu dairelerde neler yapılıyor hukuka aykırı olan işlemler ve zaman zaman haberlerde çıkmaktadır. Cinayet , yasaklı madde , alkol ile oluşan şikayetlerden , fuhuşa alt yapı hepsi bu tarz günlük kiralık dairelerden çıkmaktadır.
Gayrimenkul sektörüne ciddi bir düzenleme ve kontrol gerekmektedir.
Türkiye’de rekor kıran fiyat artışları yeni bir evin hayal olduğu bir Alanya’da vergiler düzenli ödeniyormu?
Yaşanılabilir alanya için bu rand kavgası ve haksız kazanç biran önce düzenlenmeli ve gayrimenkul firmalarının ruhsat kontrolü vergi kontrolü ve yabancı çalışan kontrolleri biran önce alınmalıdır.